decembrie 2024
D L Ma Mi J V S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
7.533
Forumuri
25
Subiecte
63
Răspunsuri
588
Etichete subiect
7

Categorii

Arhive

Loading...

Project Description

       Sisteme de interpretare

Hermeneutica profeţiilor lui Daniel este influenţată de orientarea teologică a fiecărui comentator. Există în principal patru sisteme de interpretare (preterist, historicist, futurist/viitorist şi idealist/spiritual) pentru ambele apocalipse biblice (Daniel şi Apocalipsa lui Ioan).

a. Perspectiva preteristă este, în viziunea mea, o hermeneutică mioapă, care vede în punctul focal al profeţiei exclusiv evenimente apropiate de timpul autorului, şi care actualmente sunt deja la timpul trecut. Acest sistem de interpretare este prezent în special în comentariile criticilor şi scepticilor, dar chiar şi în comentariile unor teologi conservatori postmilenialişti sau amilenialişti.

b. Perspectiva futuristă (viitoristă) este exact opusul celei dintâi: o înţelegere hipermetropică/prezbitistă a profeţiei: punctul focal al celor prezise este la „timpul sfârşitului”. Până acolo e ceaţă, sau o uriaşă paranteză. Sistemul futurist este acum în vogă printre exegeţii evanghelici fundamentalişti, care sunt adesea dispensaţionalişti și premilenialişti-pretribulaţionişti.

c. Sistemul idealist (spiritual) preferă o abordare atemporală (pur spirituală): simbolurile ar avea doar semnificaţii mai generale, fără aplicaţie la entităţi istorice concrete. Sistemele idealist (spiritual) şi preterist, precum şi diverse alte abordări „ateologice” au în comun neputinţa de a accepta premisa istoricităţii textului; au o rată foarte scăzută a încrederii sau o necredinţă totală în pretenţiile cărţii privitoare la inspiraţia divină.

d. Sistemul historicist (numit şi vechi-protestant) aplică simbolurile în sensul lor cronologic, identificând evenimente succesive importante, din contemporaneitatea autorului antic și până la timpul sfârşitului. Sistemul historicist (vechi protestant) este cel care a dominat al doilea mileniu al erei creştine, până pe la mijlocul sec. XIX. Astăzi însă este reprezentat doar de teologii adventiști și de minorități teologice din alte confesiuni.

Project Details

Categories:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.