iulie 2024
D L Ma Mi J V S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
4.369
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Loading...
Home/Articole/CONFESIONAL/Studii adventiste/Unitate și provocări/Verdad eterna? Mai degrabă minciuni reciclate!

Verdad eterna? Mai degrabă minciuni reciclate!

Cel mai mare blestem în istoria noastră confesională au fost şi sunt o serie de mişcări şi curente (unele în interiorul Bisericii, altele în afara ei), care întreţin agitaţii fanatic-extremiste, isterii conspiranoice şi alarmiste, care întotdeauna sunt condimentate şi cu ceva „lumină nouă” – deobicei erezii vechi.

Printre ultimele noutăţi în acest domeniu tragicomic este şi mişcarea La Verdad Eterna (Adevărul Veşnic),  de origine sudamericană, dar şi cu preocupări misionare rumano, care are un mesaj uluitor. Domnul Iisus va reveni pe 15 octombrie 2011. De ce la 15 octombrie? Păi aţi ghicit, e vorba de 10 Tişri (luna a zecea) – dacă tot s-a deschis subiectul timpului exact odată cu 10 Tişri 1844, acum 167 de ani.  Pe lângă această minciună trecătoare, care nu poate fi nici verdad şi nici eterna, păpuşarii care au pus în mişcare impardonabila cacealma, încearcă să folosească limbajul mesianic. Cel care va veni este Yeshua haMashiach (Mesía/Christos Iisus, în ebraică). Aceasta nu ar fi decât o curiozitate sau un exotism pitoresc, dar „lumina nouă” mai are şi altă parte întunecată: Duhul Sfânt ar fi, de fapt, Însuși Domnul Christos. Să fie o combinaţie cu mişcarea antitrinitariană?

Ca să fie credibili pentru adventiştii mainstream, aceşti îngeraşi cu corniţe se folosesc şi de Scrierile Ellenei White. Exact ce vor să demonstreze cu ele nu ştiu, nici nu sunt interesat să aflu, dar dacă vă întâlniţi cu ei pe teren sau în spaţiul virtual, arătaţi-le că atât Biblia, cât şi Spiritul Profetic şi doctrina Bisericii interzice fixarea de date, că adevăratul nostru crez este Ioan 17 („ca toţi să fie una” în adevărul adevărat şi cu adevărat veşnic) şi că Duhul Sfânt nu este Christos, ci „un alt Mângâietor”.

4 Comentarii

 1. Florin Lăiu 29/08/2011 at 17:51 - Reply

  @Lucian
  Dacă mai era nevoie…

  Are Ellet Waggoner o autoritate mai mare decât Biblia şi decât Biserica? Waggoner trebuie înţeles în lumina ideilor tatălui său, Joseph Waggoner, care era adevărat arian, învăţând că Iisus nu era Dumnezeu adevărat. Feciorul a susţinut, deja în 1888 la Minneapolis, că Iisus are în Sine toată plinătatea Dumnezeirii (naturii dumnezeieşti), cf. Coloseni 2:9. Cu privire la preexistenţa lui Christos, Ellet Waggoner spunea că începutul ei este în veşnicie, înainte de toate lucrurile create, atât de departe în veşniciile trecutului, încât practic este ca şi cum ar fi din totdeauna. Aceasta a fost atunci, în 1888, soluţia lui E J Waggoner, deoarece nu reuşea să îneţelagă altfel expresii biblice ca „Fiu”, „Tată”, „născut din Tatăl” etc. Îl iertăm pe Waggoner, fiindcă el a făcut un progres. Dar astăzi să te întorci la Waggoner înseamnă să crezi că tot adevărul a plouat din cer între anii 1844-1888, şi după aceea totul a mers la vale în „apostazie”… Acum stăm şi văicărim nostalgici despre „the old good days”!

 2. Lucian 28/08/2011 at 18:30 - Reply

  [quote name=”Ovidiu Iovanel”]
  Ideea ca Isus este Spiritul Sfant e un fel de neo-semiarianism. [u]Sunt 2 dumnezei dupa parerea lor[/u], Tatal si Fiul, poanta veche de cand e biserica crestina oarecum, plus de la pionierii adventisti citire, care impartaseau aceeasi opinie a unui Dumnezeu etern (Tatal) si a unui Dumnezeu cu un inceput existential undeva in vesnicia trecuta (Fiul). Pentru informatii suplimentare consultati cartea „Hristos si neprihanirea sa” scrisa de Ellet Waggoner si publicata de editura Viata si Sanatate (http://www.okazii.ro/catalog/32037100/hristos-si-neprihanirea-sa-de-e-j-waggoner.html). [/quote]
  Deja 2 zei inseamna politeism.

 3. Florin Lăiu 28/08/2011 at 10:39 - Reply

  [quote name=”Ovidiu Iovanel”]….Un roman din Spania si-a lasat locul de munca si s-a repatriat, ca sa petreaca impreuna cu familia ultimile cateva luni ale lumii, urmand ca apoi , desigur, el sa fie rapit…..
  O alta particularitate a lor este ca daca profetia lor nu se va implini, ei vor fi nevoiti sa lepede Biblia, deoarece Biblia a spus deja tot ce era de spus. Asta mi-a scris-o personal doamna sau domnisoara din Madrid…[/quote]
  Mulţumesc pentru comentariu. Înţeleg spaniolă (chiar dacă nu vorbesc), dar acum nu am timp să ascult peroraţia lui Silva.
  Cred că merită felicitat românul care a venit să petreacă şi el cu familia ultimele zile pământeşti. Uite cum o prostioară religioasă îi face pe unii mai umani.
  Cât priveşte soluţia finală pe care ei au găsit-o pentru Biblie, cred că acesta este şi motivul pentru care dracul i-a pus pe jar: ca să-i despartă de Biblie. Aşa ceva Miller nu a făcut. Şi-a recunoscut greşeala şi atât. A îndemnat în continuare la studiul Bibliei şi la aşteptarea Adventului iminent. Aceştia au luat deja o decizie extrem de periculoasă: Biblia trebuie înţeleasă fie aşa cum zic eu, fie aruncată la gunoi ca irelevantă pentru timpul nostru. Doamne fereşte-ne de o asemenea lumină nouă!

 4. Ovidiu Iovanel 28/08/2011 at 10:25 - Reply

  Pacat ca nu intelegeti spaniola (sau poate da) ca sa auziti ce spun astia. Eu i-am ascultat inca de acum vreo 3 luni si dintr-o pura intamplare am intrat in legatura pe net si cu o adepta a lor de origine romana care salasluieste in Madrid. Ideea lor e urmatoarea:
  Isus vine pe 15 Tishri, numai ca anul asta conform calendarului ebraic, 15 Tishri = 13 octombrie, joi, nu 15 octombrie adica sambata. Asta e deja prima lor greseala. Apoi mai spun ei ca papa Ioan Paul al 2-lea va invia si va da decretul ca toti cei ce cred ca ei (adica ei, care sunt o parte a celor 144.000) sa fie adusi la Roma (piata cetatii celei mari) si sa fie acolo decapitati cu 3,5 zile inainte de 15, deci undeva pe marti, apoi dupa 3,5 zile cand vine Isus, ei vor invia si vor fi luati la cer (ei fiind de fapt intruchiparea celor 2 martori din Apocalipsa). Ei ignora cu buna stiinta scenariile noastre clasice cu decretul duminical si alte evenimente premergatoare revenirii lui Isus (plagile de exemplu), si se raporteaza la ei insisi. Poate va intrebati cum au ajuns la concluzia ca Isus vine in octombrie anul asta? Simplu: cand au inceput ei sa predice „adevarul etern” prin intermediul paginii lor web? Acum 3 ani si jumatate. Deci daca acum se implinesc cei 3 ani si jumatate, e numai normal ca Isus sa revina, nu? Spiritul lor este si exclusivist pe deasupra. Ei nu isi adreseaza mesajul lor lumii, ci doar acelor adventisti „alesi” care vor crede elucubratiile lor. Un roman din Spania si-a lasat locul de munca si s-a repatriat, ca sa petreaca impreuna cu familia ultimele cateva luni ale lumii, urmand ca apoi , desigur, el sa fie rapit.
  Ideea ca Isus este Spiritul Sfant e un fel de neo-semiarianism. Sunt 2 dumnezei dupa parerea lor, Tatal si Fiul, poanta veche de cand e biserica crestina oarecum, plus de la pionierii adventisti citire, care impartaseau aceeasi opinie a unui Dumnezeu etern (Tatal) si a unui Dumnezeu cu un inceput existential undeva in vesnicia trecuta (Fiul). Pentru informatii suplimentare consultati cartea „Hristos si neprihanirea sa” scrisa de Ellet Waggoner si publicata de editura Viata si Sanatate (http://www.okazii.ro/catalog/32037100/hristos-si-neprihanirea-sa-de-e-j-waggoner.html).
  O alta particularitate a lor este ca daca profetia lor nu se va implini, ei vor fi nevoiti sa lepede Biblia, deoarece Biblia a spus deja tot ce era de spus. Asta mi-a scris-o personal doamna sau domnisoara din Madrid. Cristian Silva, liderul lor pare normal la cap la prima vedere si chiar vorbeste elocvent. Pe pagina lor sunt chiar subiecte bine tratate, insa cred ca din prea mult zel asteptator, Silva a luat-o pe urmele lui William Miller. No problem, va urma si dezamagirea de rigoare…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.