mai 2024
D L Ma Mi J V S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
2.865
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Loading...

Proză maltratată

Căutaţi-mi o căsuţă mică-mititică, de-o-ncăpere şi gata, acolo unde ca bârfa între mătuşi, străzile dau una în alta, aşa ca să aibă două uşi, când ipotecii intră pe una, să pot ieşi pe cealaltă. N-o să am eu datorii cine ştie ce, dar ăştia te caută te miri pentru ce şi sosesc atunci când ţi-e lumea mai dragă, ca pisica-n desagă. Treptele de la intrare să fie de lemn, să nu fie de piatră, când le urcă să nu se-audă ca semn sau îndemn, ci ca paşii de capră; când simt că sosesc îmi pun repede şoşonii şi într-o clipă sunt pe partea cealaltă în stradă, zgribulit pe lângă zid prin zăpadă şi bolborosind în gulerul ridicat o ciripitură necăjită ca un piţigoi care nu are ce ciuguli în ziua de Sân Silvestru, iar ei, să intre, şi dacă au pe ce, n-au decât să pună sechestru.
Ca să nu-mi găsească poemele, o să fiu chibzuit, şi cum zic sclifosiţii veacului, în „prealabil”, o să le ascund într-un cufăr sub pat (patul fiind destul de înalt) şi o să scriu pe el cu vopsea roşie „inflamabil”. Ei se vor învârti vreun ceas, două prin odaie şi neavînd nici ce să ia oficial, nici ce să fure, o să-njure, şi o să mă planifice la prefectură pentru alt termen scadent şi bineînţeles în procesul verbal sub semnătură „găsit absent”.
N-am pretenţie la vreun petec de grădină şi nici la vreo găoace de piscină, căci de-astea o să văd eu prin ochiul de geam dinspre vecină.
M-aţi înţeles, nu-i aşa? Şi dacă o să vedeţi că nu mai aveţi încotro, vă sfătuiţi voi între voi contra şi pro şi în numele dreptăţii şi-al umanităţii şi-al tuturor „ăţii”, mă duceţi într-o dimineaţă cu cufăr cu tot la muntele pietăţii.
Şi aşa ad-hoc, dacă voi avea un pic de noroc n-o să rămân pe drumuri la bătrâneţe; vreo măicuţă milostivă va plăti pentru mine numita datorie şi între un colac şi un ghem de colivă mă va adăposti la ea în chilie, cine mai ştie…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.