mai 2024
D L Ma Mi J V S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
2.868
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Home/Articole/PROFESIONAL/Vechiul sit TornaFratre/Gen 6:9 — 9:28. III. Fiii lui Nuuh şi Potopul

Gen 6:9 — 9:28. III. Fiii lui Nuuh şi Potopul

– „Sfârşitul tuturor făpturilor de carne este hotărât înaintea Mea, pentru că pământul este plin de violenţă din cauza lor. Am să le distrug împreună cu pământul.
14 Tu să-ţi faci o arcă din lemn de conifere uriaşe (gufr),  fă-o cu multe încăperi  şi acopere-o pe dinăuntru şi pe dinafară cu un strat protector (kufr). 15 Iată cum o vei face: lungimea arcei va fi de 300 coţi (250 m), lăţimea de 50 coţi (43 m) şi înălţimea de 30 coţi (26 m). 16 Să-i faci un acoperiş  care se va încheia la distanţă de 1 cot (86 cm) deasupra ei. Arca să aibă o uşă laterală şi să-i faci trei punţi: jos, la mijloc şi sus. 17 Iar Eu voi aduce Potopul, ca să distrug toată suflarea de sub cer. Tot ce este pe pământ va pieri. 18 Dar fac  acum un legământ cu tine: vei intra în arcă împreună cu fiii tăi, cu soţia şi nurorile tale, 19 vei aduce în arcă perechi, câte un mascul şi o femelă din tot ce-i viu, din toate creaturile, ca să le păstrezi viaţa împreună cu tine. 20 Zburătoarele, după neamul lor; vitele şi fiarele, după neamul lor, toate creaturile care se mişcă pe pământ vor intra în arca ta, câte o pereche din fiecare neam, ca să le ţii în viaţă. 21 Iar tu să iei din toate bucatele care se mănâncă şi să faci provizii pentru tine şi pentru ele.”
22 Şi Nuuh a făcut aşa, a făcut tot ce-i poruncise Dumnezeu.

7

1 Atunci Iahwé a zis lui Nuuh:
– „Intră în arcă, tu şi toată familia ta, fiindcă pe tine te-am văzut om drept în generaţia aceasta. 2 Ia cu tine câte 7 perechi, mascul şi femelă, din toate animalele curate, iar din animalele necurate, câte o singură pereche. 3 Ia de asemenea câte şapte perechi, mascul şi femelă, din zburătoarele [curate, iar din zburătoarele necurate, câte o pereche],  ca să le păstrezi sămânţa pe pământ,  4 fiindcă peste şapte zile voi turna ploaie pe pământ, timp de patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, şi voi şterge de pe faţa pământului orice fiinţă pe care am adus-o la existenţă.”
5 Nuuh a făcut tot ce-i poruncise Iahwé. 6 El era în vârstă de 600 de ani când a venit Potopul.  7 Nuuh a intrat în arcă împreună cu fiii lui, cu soţia şi cu soţiile fiilor lui, ca să scape de apele Potopului. 8 Din animalele curate şi din cele necurate, dintre zburătoare şi din tot ce mişcă pe pământ, 9 au intrat în arcă la Nuuh, perechi-perechi, mascul şi femelă, aşa cum poruncise Dumnezeu lui Nuuh.
10 După acele şapte zile, apele Potopului au năvălit pe pământ. 11 În anul al 600-lea al vieţii lui Nuuh, în a 17-a zi a lunii a 2-a, chiar în ziua aceea, au erupt toate izvoarele marelui ocean subpământean, stăvilarele cerului s-au deschis 12 şi ploaia a căzut pe pământ, timp de patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi.
13 Nuuh intrase în arcă chiar în ziua poruncită, şi împreună cu el intraseră fii săi, Şiym, Ham şi Iapt, soţia lui Nuuh cu cele trei nurori 14 şi toate animalele după neamul lor: toate vitele şi fiarele după neamul lor, toate creaturile care se mişcă pe pământ, după neamul lor, toate zburătoarele după neamul lor – orice pasăre, orice vieţuitoare înaripată. 15 Din toate fiinţele de carne care au în ele duh de viaţă, perechi-perechi intraseră în arcă la Nuuh, 16 câte un mascul şi o femelă din toate făpturile de carne, aşa cum poruncise Dumnezeu lui Nuuh. Şi Iahwé a închis uşa în urma lor.
17 Potopul a fost pe pământ timp de patruzeci de zile.
Apele au crescut, au săltat arca şi ea a început să se ridice de la pământ.
18 Apele s-au umflat, au copleşit pământul, şi arca a început să plutească pe întinsul lor.
19 Apele s-au semeţit nespus de mult pe pământ, acoperind toţi munţii înalţi de sub cer.
20 Apele s-au ridicat cu 15 coţi (13 m) deasupra munţilor, 21 astfel încât a pierit tot ce mişca pe pământ: păsări, vite, fiare, târâtoare, gângănii şi toţi oamenii. 22 Tot ce sufla, tot ce avea duh de viaţă în nări, tot ce trăia pe uscat a murit. 23 Au fost şterse de pe întinderea pământului toate creaturile: oameni, vite, fiare, vietăţi ale uscatului şi zburătoare ale cerului – toate au pierit de pe faţa pământului.  A rămas doar Nuuh şi ce era cu el în arcă.
24 Apele au fost mari pe pământ timp de 150 de zile.

8

1 Dumnezeu Şi-a adus aminte de Nuuh şi de toate animalele care erau cu el în arcă. Dumnezeu a făcut să sufle un vânt pe pământ şi apele s-au potolit. 2 Izvoarele oceanului subpământean şi stăvilarele cerului au fost închise la loc şi ploaia din cer s-a oprit.
3 Apele s-au retras treptat de pe întinderea pământului; după cele 150 de zile, apele au început să scadă. 4 În a 17-a zi a lunii a 7-a, arca a poposit în munţii Ararat.
5 Apele au continuat să scadă până în luna a 10-a. În ziua 1 a lunii a 10-a s-au arătat vârfurile munţilor.
6 După 40 de zile, Nuuh a deschis fereastra pe care o făcuse arcei 7 şi a dat drumul corbului,  care s-a dus şi s-a întors iar şi iar, până când au secat apele pe pământ.
8 [Nuuh a aşteptat şapte zile], apoi a dat drumul porumbelului, ca să vadă dacă scăzuseră destul apele pe pământ. 9 Dar porumbelul n-a găsit loc unde să-şi odihnească piciorul şi s-a întors la el în arcă, fiindcă pe toată faţa pământului era apă. Nuuh a întins mâna, l-a luat şi l-a băgat înapoi în arcă.
10 A mai aşteptat şapte zile şi din nou a dat drumul porumbelului din arcă. 11 Porumbelul s-a întors la el spre seară, şi iată că avea în cioc o smicea de măslin ruptă proaspăt. Nuuh a înţeles că apele scăzuseră pe pământ.
12 A mai aşteptat alte şapte zile şi iarăşi a dat drumul porumbelului, care de data aceasta nu s-a mai întors.
13 În anul 601 al vieţii lui Nuuh, în ziua 1 a lunii întâi, apele erau secate pe pământ. Nuuh a desfăcut acoperământul arcei, s-a uitat, şi iată că pământul se uscase. 14 În a 27-a zi a lunii a 2-a, pământul era uscat de tot. 15 Atunci Dumnezeu a zis lui Nuuh:
— 16 „Ieşi din arcă tu şi soţia ta, împreună cu fiii tăi şi cu soţiile lor. 17 Scoate afară şi vieţuitoarele de orice neam care te-au însoţit: zburătoarele, vitele, fiarele şi celelalte fiinţe pământeşti, ca să se mişte pe pământ, să se prăsească şi să se înmulţească.”
18 Nuuh a ieşit afară împreună cu fiii lui, cu soţia şi nurorile lui. 19 Toate vieţuitoarele, [toate vitele şi fiarele, toate zburătoarele]  şi toate creaturile care se mişcă pe pământ, după neamurile lor, au ieşit şi ele din arcă.
20 Nuuh a ridicat un altar lui Iahwé, a luat din toate animalele curate şi din toate păsările curate şi a adus jertfe arse de tot pe altar. 21 Iahwé a simţit mirosul împăcării şi a zis în inima Lui: „Nu voi mai blestema de acum pământul din cauza omului, chiar dacă plăsmuirea inimii lui este rea din copilărie, şi nu voi mai lovi tot ce este viu, cum am făcut. 22 De acum, cât va ţine pământul, nu vor mai înceta semănăturile şi recolta, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea!”

9

1 Dumnezeu a binecuvântat pe Nuuh şi pe fiii lui, zicând:
– Să rodiţi, să vă-nmulţiţi şi pământul să-mpânziţi! 2 Vietăţile pământului, vite şi sălbăticiuni, zburătoarele cerului, tot ce mişună pe pământ şi toţi peştii în ape se vor teme cumplit de voi. Toate au fost date pe mâna voastră. 3 Tot ce mişcă şi are viaţă să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca şi verdeţurile,  4 numai să nu mâncaţi şi sufletul, adică sângele, împreună cu carnea. 5 Dar pentru sângele vostru, pentru sufletul vostru, orice vieţuitoare va răspunde cu viaţa ei. Şi orice om va răspunde pentru viaţa oricărui frate de-al lui, pentru un suflet omenesc.

6 Cine varsă sânge de om,
de om sângele să-i fie vărsat,
fiindcă Dumnezeu, pe om,
după chipul Său l-a creat.
7 Iar voi să rodiţi, să vă-nmulţiţi,
să roiţi pe tot pământul
şi să-l stăpâniţi!”

8 Dumnezeu a vorbit iarăşi lui Nuuh şi fiilor lui:
– 9 Iată, Eu fac un legământ cu voi şi cu urmaşii voştri, 10 şi cu toate sufletele care sunt cu voi –  zburătoare, vite şi fiare ale pământului – cu toate cele care au ieşit din arcă.  11 Da, fac un legământ cu voi că nici o făptură de carne nu va mai fi nimicită de apele Potopului; nu va mai veni un potop care să distrugă pământul.
12 Iată semnul legământului pe care-l fac cu voi şi cu toate sufletele care sunt cu voi, pentru vecii vecilor: 13 am pus curcubeul Meu în nori şi el va sluji ca semn al legământului dintre Mine şi pământ – a zis Dumnezeu. 14 Când voi aduce nori deasupra pământului, curcubeul se va arăta în nori. 15 Şi atunci îmi voi aminti de legământul pe care l-am făcut cu voi, cu orice suflet viu din orice trup; şi apele nu se vor mai face potop, ca să nimicească toată suflarea. 16 Curcubeul va fi în nor, iar Eu îl voi vedea şi Îmi voi aminti de legământul cel veşnic făcut de Dumnezeu cu sufletul oricărui trup de pe pământ. 17 Acesta – a zis Dumnezeu lui Nuuh, – este semnul legământului pe care l-am făcut cu orice trup pământesc.”
18 Fiii lui Nuuh, care au ieşit din arcă, au fost: Şiym, Ham şi Iapt. Ham este strămoşul canaaniţilor. 19 Aceşti trei au fost fiii lui Nuuh şi din ei se trag toate naţiile împrăştiate acum pe pământ.
20 Nuuh a început să cultive pământul şi a sădit o vie. 21 A băut din vinul ei, s-a îmbătat şi s-a dezbrăcat în cortul lui. 22 Ham, tatăl lui Kina‘n a văzut ruşinea tatălui său şi a povestit afară celorlalţi doi fraţi. 23 Atunci Şiym şi Iapt au luat o învelitoare, au pus-o amândoi pe umerii lor şi, mergând de-a-ndăratelea, au acoperit goliciunea tatălui lor. Astfel ei n-au văzut ruşinea tatălui lor, fiindcă au mers cu spatele înainte şi cu faţa înapoi.
24 Când s-a trezit din beţia vinului, Nuuh a aflat ce-i făcuse fiul său cel mai mic. 25 Şi a zis:

Blestemat va fi Kina‘n,
sluga sclavilor fraţilor lui!”  
26 Binecuvântat fie Iahwé, Dumnezeul lui Şiym,
şi sclav să le fie Kina‘n !
27 Lărgească-l Dumnezeu pe Iapt,
el să trăiască-n corturile lui Şiym,
şi sclav să le fie Kina‘n !”

28 Nuuh a trăit după Potop 350 de ani. 29 Toate zilele lui Nuuh au fost de 950 de ani, după care a murit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.