noiembrie 2022
D L Ma Mi J V S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
479
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Comentarii recente în articole

Arhive

ACASĂ Forumuri FORUMS DIVANUL TORNA FRATRE Profetism canonic şi necanonic Cessaționism vs. continuaționism

Vizualizare 7 articole - 1 la 7 (din 21 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • Lucian
  Membru
  Post count: 183
  #294 |

  Învățătura încetării darurilor Duhului Sfânt este populară în creștinism. În discuții cu simpatizanții acestei opinii s-a adus destul de des de următorul argument:

  CNS 1 Corinteni 13:8-10 „Dragostea nu va pieri niciodată. Proorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit. Căci cunoaştem în parte, şi proorocim în parte; dar când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.” (sublinierea cuvintelor cheie este a mea)

  Cum să răspunzi acestor provocări?
  Ce alte argumente ale cessaționismului mai cunoașteți?
  Care sunt argumentele continuaționismului (opusul cessaționismului)?

  Florin Lăiu
  Keymaster
  Post count: 164

  Cessaţionism de când ? Dacă darurile au încetat, cum au încetat? Din principiu, sau accidental (s-a stins flacăra…) ?
  Dacă este vorba de o încetare de principiu, atunci când au încetat ? Odată cu Ioan Botezătorul (cf. Mt 11:13; Lc 16:16)? Odată cu exercitarea lor între laicii din Corint etc. (cf. 1 Cor 12; 14)? Odată cu Ioan apostolul (Ap 22:9)?
  Iar continuaţionismul, în ce sens trebuie înţeles? Că a existat o succesiune neîntreruptă a tuturor darurilor până astăzi? Sau că darurile spirituale în Biserică sunt necesare şi pot apărea oricând, până la sfârşitul misiunii ?

  Anonim
  Inactiv
  Post count: 99

  Shalom!

  Da, cessationismul este, din nefericire, prezent in Biserica protestanta, sau in cateva dintre Bisericile evanghelice. Argumentul invocat de aceste Biserici poate fi textul din 1 Corinteni 13, dar se mai poate regasi si in teama de-a nu gresi sau in teama de-a nu complica lucrurile.
  Lucrarea Duhului Sfant , asa cum este numita popular in Biserica ( in special in Biserica Penticostala si in cea Charismatica) este una de HAR nemarginit. Duhul Sfant, asemeni vantului „sufla incotro vrea”. EL, cea de-a Treia Persoana din Dumnezeire, are mandatul divin sa initieze si desavarseasca, in Biserica, slujba darurilor, adica exercitarea lor. Se ridica, chiar acum, intrebarea ( asupra careia nu voi zabovi ) daca mai sunt intr-adevar darurile necesare in Biserica actuala? Lasand la o parte raspunsul meu afirmativ, sunt de parere ca ar trebui sa meditam ceva mai mult la minunata lucrare a Mangaietorului in Biserica primara, ca mai apoi sa avem o viziune cat mai exacta a ceea ce este lucrarea Sa, in zilele noastre.
  In primul rand trebuie sa intelegem ca Duhul Sfant este o Persoana. EL SE bucura, si Se intristeaza.Este, poate cea mai sensibila Persoana din Sfanta Treime. Apoi, EL imparte darurile dupa cum vrea ( 1 Cor 12). EL este Acela care face toata lucrarea de zidire si de crestere a credinciosului in omul dinlauntru. „Cu ajutorul Lui” Biserica se inmulteste si creste. EL este , totodata, Acela care produce trezirea in Trupul Mantuitorului, numai EL aduce „vremurile de inviorare”.
  Darurile Duhului Sfant n-au incetat sa se reverse in Biserica, de-a lungul veacurilor. Sunt sigura ca tot timpul au existat oameni flamanzi dupa neprihanire , asa cum, in Israelul din vremea prorocului Ilie, Dumnezeu Isi pusese deoparte sapte mii de barbati neprihaniti, „care nu-si plecasera genunchii inaintea lui Baal”. Darurile nu apar insa , instantaneu, in timpul convertirii, ele apar sporadic , intr-o comunitate, intr-un grup, in urma unui proces intens de sfintire si consacrare. Cu alte cuvinte, cand Dumnezeu este cautat si chemat, prin rugaciune si pocainta sincera, Duhul Sfant se manifesta.Glorie lui Dumnezeu!
  Darurile sunt foarte utile, de neinlocuit in slujire. In multitudinea obraznica a lucrarilor de ratacire, de confuzie din lumea de astazi, darul deosebirii duhurilor, de exemplu, ma poate ajuta sa iau hotariri juste, dupa voia lui Dumnezeu. Eu pot discerne, prin Duhul Sfant, ce este rau si ce este bine, pentru mine, dar si pentru alti frati din Biserica. Darurile trebuie sa serveasca, sa intareasca, si sa echipeze Biserica, pentru o slujire eficienta, pe acest pamant.

  Anonim
  Inactiv
  Post count: 99

  „S-a stins flacara?”

  Intrebarea de mai sus: un tipat in noapte al Bisericii, o retorica trista! Orice intrebare, insa, are raspunsul ei.
  Cand vorbim despre DUMNEZEU, despre Persoana SA Triunica ( foarte greu de inteles, aproape un mister pentru evreul mozaic ) trebuie, intr-adevar, sa patrundem , atat cat putem in identitatea Spiritului Sfant, asa cum ne este Ea revelata in CUVANT. In primul rand se cuvine sa stim ca Vechiul Testament IL aminteste pe Duhul SFant, de mai multe ori ( Gen 1:2; 1 Sam 16:14; Ps 51:11; Isaia 11:2; 42:1; 44:3; 61:1; Ezec 36:27; Zah4:6 etc ) sub mai clasica titulatura de DUH al DOMNULUI. ( ebr Ruach Ha Kodesh ). Este asadar cert ca evreii aveau, si au si acum, reprezentarea a ceea ce este Ruach-ul Divin, si recunosc ca DUMNEZEU este DUH ( nu au, din nefericire, reprezentarea Fiului lui Dumnezeu). Dar cum arata sau Se manifesta Acest Ruach? Orice evreu va recunoaste, pornind de la Exod 3, ca Duhul Sfant este „o Flacara de foc”, care ,evident, nu Se poate mistui. In aceeasi acceptiune ne este prezentat Duhul si in Fapte 2: o Flacara, si chiar mai multe asemenea Flacari, care ardeau incontinuu . Insa asa cum ne arata textul din Fapte 2, sarbatoarea Rusaliilor ( mai corect ar fi Shavuotul , pentruca sarbatoarea Rusaliilor descinde dintr-un ritual pagan), de fapt Pogorarea, a fost promisa cu mult timp inainte ( Ioel 2:28-32). Este cat se poate de elocvent cum tot ce este vechi in Biblie se completeaza si se explica prin ceea ce este nou. Biblia trebuie privita ca UN TOT, o minunata Capodopera perfecta si rotunda, la care nu mai este nimic de adugat , nimic de scazut.Duhul Sfant este, asadar, o Persoana, Un dulce MAngaietor, trimis pe pamant, la rugamintea Fiului si in Numele Lui ( Ioan 14:26). Acestea fiind spuse, ne este usor sa deducem, conform Fapte 2, ca Biserica s-a nascut odata cu venirea Duhului Sfant in aceasta lume. Deci numai Duhul Sfant este Acela, care, prin autoritatea Fiului, are dreptul deplin sa organizeze si sa conduca viata Miresei lui Christos.
  Apoi trebuie sa constientizam adevarul ca intre Biserica si Spiritul Divin este o interdependenta constanta, motivata de Autoritatea deplina a lui Christos. ISUS CHRISTOS, Mantuitorul lumii , Fiul desavarsit al Tatalui, si-a castigat prin Jertfa Sa unica si irepetabila, dreptul de-a avea un Popor al Lui, din care sa faca parte orice om nascut- din- nou, din orice neam,de orice limba, din orice semintie. CEL care produce insa lucrarea de regenerare si transfomare, din slava in slava , este numai Duhul Sfant! Cred ca astazi, mai mult ca niciodata , Biserica trebuie sa inteleaga ce vremuri traieste. Nu sunt vremuri usoare! Sunt timpurile din urma, cand la polul opus, lucrarea celui rau genereaza confuzie, durere, lipsa de speranta si multa ura in lume. Traim „vremurile grele” despre care vorbea apostolul, in care toate valorile bune si drepte isi pierd sacralitatea . Este o vreme in care se croiesc carari sigure pentru instaurarea lui Antichrist. Mai mult ca niciodata, Satan cauta sa insele, cu inversunare, chiar „si pe cei alesi”. Cine ne poate salva , cine ne poate fortifica in aceasta lupta? Cine ne poate feri de ratacire, daca nu Siritul lui Dumnezeu ? Iata de ce Biseica are nevoie mereu de o revarsare proaspata de Duh. Ea are nevoie de acea Flacara sfanta care sa arda orice alt foc strain de pe altarul cosacrarii. Ea are ,in adevar, nevoie de o noua revelatie cu privire la lucrarea Duhului Sfant!
  S-a stins oare Flacara? Nu, nu se poate atata vreme cat crestinii , urmasii lui ISUS , isi doresc cu ardoare revenirea Sa. Spiritul Sfant, Spiritul lui ISUS, spune si EL impreuna cu Biserica- Miresa: ” Vino” ( Apoc 22:17). Inca din vechime, Spiritul Sfant a fost Unul profetic. Dumnezeu cand a vrut sa vorbesca nu a ascuns nimic ” robilor Sai, prorocii”. Dar EL a vorbit si Bisericii, si inca vorbeste, prin Acelasi Spirit. Biserica lui Christos trebuie sa fie o Casa deschisa, in care Duhul profetiei sa-Si desfasoare vasta si covarsitoarea Sa lucrare ( Apoc 1:3).O lucrare de Credinta Speranta si Dragoste. O lucrare de inviorare si descatusare. O lucrare de trezire si vindecare a sufletelor amortite.
  ISUS vine! Si cine aude, sa zica : „Vino!” Fie ca Spiritul Sfant sa insoteasca viata credinciosului cu seva si roada Sa!

  Anonim
  Inactiv
  Post count: 99

  „S-a stins Flacara?” (2)

  Nicidecum! Cum s-ar putea oare stinge Focul Duhului Sfant? Duhul Sfant este o Flacara de Foc , Dumnezeu Insusi este Un Foc, Mistuitor ( in fata pacatului si necredintei) si Nemistuitor ( pentru o noua si proaspata revelatie de putere si de vindecare – 1 Imparati 18:38, Fapt Ap 2). Aceasta Flacara, sunt sigura, s-a manifestat tot timpul (neintrerupt) in istorie. Acolo unde a gasit macar o inima „flamanda si insetata de neprihanire”, EL S-a revelat in chip minunat. Lui Dumnezeu Ii place sa fie cautat si chemat. ( Ieremia 29:13, 33:3 ).
  Cum se poate realiza acest lucru? Cum trebuie cautat Dumnezeu, pentru a fi gasit? Nu cunosc sabloane, si nu cred in tipare de cautare . Stiu insa ca au existat candva doua surori, si un frate, iar Domnului Ii placea sa poposeasca, din cand in cand, in familia lor. ISUS iubea intr-adevar aceasta familie! Insa una dintre surori era o cautatoare adevarata . Ea stia sa lase totul deoparte, si isi concentra intrega atentie si adorare catre Domnul vietii ei. Acest lucru , insa, n-a trecut neobservat. Dumnezeu intotdeauna stie, daca este sau nu este iubit, cu-adevarat, cu pasiune ( caci Lui o astfel de IUBIRE Ii place). De aceea EL nu ezita sa-i dea Martei raspunsul perfect :”dar un singur lucru trebuieste. Maria si-a ales partea cea buna care nu i se va lua”( Luca 10:40-41 ). Amin!

  Anonim
  Inactiv
  Post count: 99

  S-a stins Flacara? ( 3 )

  Cu siguranta Maria a fost, din momentul intalnirii ei cu Mantuitorul, si implicit al eliberarii ei, ( a fost eliberata de demonii trecutului rusinos ) una dintre cele mai fervente inchinatoare, „in Duh si in Adevar” Este foarte interesant, si miscator, in acelasi timp, modul de operare al Duhului Sfant astazi, in Biserica, si printre cei nemantuiti.
  Printre cei nematuiti, care au parte de Har , EL desfasoara o minunata Lucrare de desrobire, si eliberare de pacat. Este intr-adevar o Lucrare de convingere si inviere a constiintei moarte. Nimeni nu poate convinge un pacatos de pacatele sale decat Spiritul Sfant! Sa nu uitam, insa, ca Mangaietorul a fost trimis de Tatal, la rugamintea Fiului, dupa Inaltare. Cartea Faptelor Apostolilor , care este de fapt Cartea Faptelor Duhului Sfant debuteaza cu extraordinara promisiune a Unui Christos glorificat, deja : ” Ci voi veti primi o Putere, cand Se va pogori Duhul Sfant peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim. in toata Iudea, in Samaria, si pana la marginile pamantului”. Amin! Ce minunat! Vedem asadar ca ISUS i-a sfatuit pe ucenici sa stea si sa astepte pana vor prinmi revarsarea Duhului. In lucrarea mareata la care urmau sa fie chemati ( fiecare a avut un destin unic de slujire ) ei nu ar fi rezistat fara conducerea, protectia si mangaierea Duhului. Ar fi fost imposibila raspandirea Evangheliei, in acele vremuri de groaznica impotrivire, cand satan urla ca un leu ranit pentru ca pierduse batalia la Golgotha, fara conducerea suverana a Duhului. Biserica primara s-a format si s-a fundamentat sub ocrotitoarea Sa Ungere. EL a transformat niste ucenici inca fricosi, intimidati de furia iudeilor ingrijorati ca noua secta le va compromite credinta strabuna, in niste viteji ai lui Christ, pe care nimeni si nimic nu i-a mai putut opri din drum. Imediat dupa ziua Cincizecimii , prin imbracarea cu Puterea torentiala a Flacarii Sfinte, Duhul Sfant preia deplin controlul in viata lor. Discursul li se schimba, iar indrazneala sfanta a Puterii din ei ii face de rusine pe impotrivitori. Asistam apoi , mai departe, in Fapte , dar si in celelalte epistole ale vrednicilor urmasi, la glorioasa explozie de Viata ( Viata lui ISUS, acele „rauri de Apa Vie” promise celor ce vor crede in EL ) si de Putere ( puterea Spiritului Aceluiasi ISUS ) care vor invada pamantul, si vor crea un popor nou pentru Dumnezeu, nascut nu din carne si din sange, ci din Dumnezeu Insusi, prin Duhul Sfant!
  De 2000 mii de ani Duhul Sfant nu S-a oprit din a sufla incotro vrea, dupa cum vrea. Si cum „vrea”? Ieremia 29:13 poate fi un bun raspuns. Dumnezeu este credincios in toate promisiunile Sale. Sa-L onoram si noi, prin ascultare, stiind ca ” cerurile si pamantul pot trece” dar niciodata Cuvintele Sale. In locul unde suntem asezati de Cel Preainalt, in familiile noastre, in Biserica, la locul de munca etc , sa nu obosim din a-L cauta. Cautarea noastra, de fapt tanjirea continua a sufletelor noastre, dupa Cel din care suntem plamaditi ca o noua faptura , trebuie sa fie intotdeauna la prezentul continuu ( nu prezentul continuu din Engleza, care are alte aplicatii temporale). Si, fara indoiala, Dumnezeu nu va pregeta in a Se descoperi pe Sine adevaratilor cautatori. O, da EL va veni asa cum scrie in Osea 6:3, ni Se va revela ca o binecuvantata ploaie de primavara care va aduce inviorare sfanta, si care va uda pamantul uscat si insetat al inimilor noastre . Glorie Lui!

  Anonim
  Inactiv
  Post count: 99

  Amin ! Intr-adevar Osea 6:3 este un text minunat. Glorie Domnului!. Cei ce locuiesc in Israel stiu ce importanta este ploaia. Acolo ploua doar de doua ori pe an, si din cand in cand cade roua.

Vizualizare 7 articole - 1 la 7 (din 21 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.