mai 2024
D L Ma Mi J V S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
2.868
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Loading...
Home/Articole/CONFESIONAL/Ellen White/Vulcani și cutremure în „Patriarhi și Profeți”

Vulcani și cutremure în „Patriarhi și Profeți”

GA: Cum consideri explicatia cauzelor cutremurelor si vulcanilor din capitolul „Dupa potop” din cartea Patriarhi si Profeti (82:3–83:1)?

Răspunsul la întrebarea ta se găsește în revista pastorilor (MINISTRY). Pe scurt, acolo se afirmă că scenariul producerii vulcanilor și cutremurelor, așa cum este descris de E G White în Patriarchs and Prophets, se găsește în scrieri anterioare Ellenei White, în special la Thomas Burnet  și John Wesley. Burnet scrisese cartea Sacred Theory of the Earth (1691) care a fost foarte apreciată la vremea ei. Pe vremea Elenei G White, aceasta era explicația curentă.

Din informațiile mele directe, savanții de la Geoscience Research Institute nu acceptă descrierea din PP 82–83, ca explicație a cauzelor vulcanilor și cutremurelor. Ei admit că ar fi posibilă explicația aceasta în unele cazuri, dar că explicația actuală (cu plăcile tectonice, care creează presiuni enorme), este mult mai bine documentată, decât modelul științific din care se inspirase Ellen White în sec. XIX.

Cazul acesta confirmă ce am tot spus eu: că inspirația profeților nu stă în argumentele cu care își ilustrează mesajul, sau în cuvintele și retorica lor, ci în mesajul însuși. Iar mesajul, dedus din contextul literar este acesta: după cum a existat cândva o catastrofă mondială, care a distrus toată civilizația antediluviană și a remodelat continentele și relieful, în curând va avea loc un sfârșit al acestei lumi, de data aceasta prin foc – venit de sus și de jos. Restul este text biblic, amestecat cu puțină știință și cu multă imaginație. Important este ca să ia aminte cititorul și să se îndrepte spre pocăință.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.