decembrie 2021
D L Ma Mi J V S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
84
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Comentarii recente în articole

Arhive

ACASĂ Forumuri FORUMS EMMAUS Daniel & Apocalipsa în Adventism Sanctuarul şi Ziua ispăşirii Slujba de Mare Preot în Sanctuarul ceresc

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • Lucian
  Membru
  Post count: 183
  #279 |

  Întrebarea care mă interesează este: Când a început cu exactitate slujba lui Christos ca Mare Preot?
  La înviere, la înălțare, mai înainte?

  Lucian
  Membru
  Post count: 183

  Căutând un răspuns am dat peste acest comentariu:

  Quote:
  Dupa ce descrie lucrarea solemna a marelui preot în cea de a doua încapere în acea mare zi a ispasirii, apostolul Pavel spune la versetul 8 urmatoarele: „Prin aceasta Duhul Sfînt arata ca drumul în locul Prea Sfînt nu era înca deschis cîta vreme sta în picioare cortul dintîi”. Din acest verset reiese clar ca slujba Domnului Christos de Mare Preot în Sanctuarul ceresc urma sa înceapa numai dupa ce slujba marilor preoti de pe pamînt avea sa înceteze. Cînd Domnul Iisus S-a înaltat la cer, El a intrat în mod vizibil în prima încapere a Sanctuarului ceresc.

  Afirmația subliniată îmi este neclară. Slujba marilor preoți de pe pământ când a încetat?
  a. La exilul babilonian, nu au mai avut chivot, seminția leviților a ajuns pe cale de dispariție.
  b. Când catapeteasma s-a rupt, în Vinerea Patimilor.
  c. La distrugerea Templului în anul 70 d. Hr..
  d. La înviere: „Dărâmați acest Templu și în trei zile îl voi construi”.
  e. La înălțare: -.

  Florin Lăiu
  Keymaster
  Post count: 164

  Dragă Lucian,
  Trebuie să facem distincţie între încetarea de drept şi încetarea de fapt a funcţiilor sanctuarului terestru, inclusiv a slujirii arhiereului.
  De fapt, slujirea preoţească şi ceremoniile templului au încetat odată cu distrugerea lui în anul 70 AD. De drept însă, tot ritualul sanctuarului şi-a pierdut sensul odată cu jertfa lui Iisus. Christos S-a pregătit pentru misiunea Sa preoţească prin întrupare, printr-o viaţă de jertfă şi a fost consacrat prin Botez, care a fost o prefigurare (şi asumare conştientă) a morţii şi învierii care aveau să urmeze. Dar în mod efectiv a devenit preot odată cu aducerea jertfei supreme (jertfă unică, definitivă şi irepetabilă), căpătând astfel o preoţie netransmisibilă.

  Referitor la lipsa chivotului din templul postexilic, vreau să spun că această absenţă nu însemna că serviciul divin de la Templu nu era valabil. Această absenţă a chivotului prefigura şi anunţa apropierea noului legământ, în care legea avea să fie scrisă pe „tablele inimii” şi nu pe table de piatră. Profetul Ieremia, cel despre care se spune că a ascuns chivotul, făcuse o profeţie în acest sens:

  Quote:
  Ieremia 3:14b-18
  „Eu vă voi lua, pe unul dintr’o cetate, pe doi dintr -o familie, şi vă voi aduce înapoi în Sion. 15 Vă voi da păstori după inima Mea, şi vă vor paşte cu pricepere şi cu înţelepciune.
  16 Cînd vă veţi înmulţi şi veţi creşte în ţară, în zilele acelea, zice Domnul, nu se va mai vorbi de chivotul legămîntului Domnului, şi nu -i va mai veni nimănui în gînd, nu-şi vor mai aduce aminte de el, nu -i vor mai simţi lipsa, şi nici nu vor mai face altul. 17 În vremea aceea, Ierusalimul se va numi scaunul de domnie al Domnului; toate neamurile se vor strînge la Ierusalim, în Numele Domnului, şi nu vor mai urma pornirile inimii lor rele. 18 În zilele acelea, casa lui Iuda va umbla cu casa lui Israel şi vor veni împreună din ţara dela miazănoapte, în ţara pe care am dat -o în stăpînire părinţilor voştri.”
  Quote:
  DUMITRU
  Membru
  Post count: 1

  Slujba de Mare Preot al oamenilor la evrei , a incetat odata cu sacrificiul Domnului ISUS la Golgota.Tipul din sistemul ceremonial iudaic s-a intalnit cu antitipul de la cruce.Acum avem un Mare Preot, (Evrei 8,1-2)in cer unde mijloceste pt. pacatosii pocaiti din Biserica sa.De privilegiul acesta beneficiaza doar aceia care se gasesc in Apoc 14,12.

  Florin Lăiu
  Keymaster
  Post count: 164

  Dragă Dumitre

  Dacă Iisus acum mijloceşte numai pentru cei din Apoc 14:12, cine mijloceşte, totuşi, pentru cei din 1 Tim 4:10 şi Apoc 18:4 ?

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.