martie 2024
D L Ma Mi J V S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
566
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Home/Forumuri/FORUMS/EMMAUS/Standarde/Pozitia crestinului in caz de razboi

ACASĂ Forumuri FORUMS EMMAUS Standarde Pozitia crestinului in caz de razboi

Vizualizare 7 articole - 1 la 7 (din 14 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • exeget
    Membru
    Post count: 9
    #283 |

    Care trebuie sa fie pozitia unui crestin autentic in caz de razboi?
    (are dreptul de a ucide in lupta? sau poate sa participe doar la alte activitati auxiliare „crucea rosie” de exemplu? sau niciuna?).

    Florin Lăiu
    Keymaster
    Post count: 164

    Aş pune nişte întrebări secundare, care să ajute la clarificarea subiectului.
    Poate fi luată Biblia ca standard de doctrină şi practică în privinţa uzului armelor? Ce învaţă Biblia? Are Biblia o învăţătură unitară, sau este inconsecventă şi variabilă? A fost justificată moral praştia lui David care a făcut o gaură letală în fruntea lui Goliat? Dar acţiunea lui Avraam, care cu puţini oameni înarmaţi a urmărit pe regii mesopotamieni şi au recuperat prizonierii şi prada ?

    exeget
    Membru
    Post count: 9

    Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand tratam subiectul acesta delicat! E adevarat ca Biblia trebuie luata ca standard de doctrina si practica in privinta uzului armelor, dar care parte a ei? VT sau NT? Pentru ca conform VT daca cineva iti dadea o palma, trebuia sa-i dai inapoi „una” (ochi pentru ochi, dinte pentru dinte). Dar conform noului legamant a lui Cristos daca cineva iti da o palma, tu trebuie sa-i intorci si obrazul celalalt!

    Florin Lăiu
    Keymaster
    Post count: 164

    Dragă Exeget,

    1. Fii drăguţ şi dă-ne şi nouă citatul exact unde scrie în VT că, dacă cineva îţi dădea o palmă, trebuia să i-o dai înapoi.
    2. Există o distincţie între legile care trebuie să funcţioneze într-un stat, pentru apărarea persoanei, şi regulile morale care trebuie să guverneze relaţiile interpersonale? De exemplu, eu sunt dator să iert pe semenul meu care mi-a greşit (dacă lui îi pare rău şi dacă eu sunt creştin). Dar justiţia trebuie să funcţioneze după principiile Predicii de pe Munte?
    3. Dacă Dumnezeu avea o etică în VT şi o altă etică în NT, asta pune probleme serioase cu privire la consecvenţa principiilor lui Dumnezeu. Înţelegând lucrurile în acest mod, nu mă mir că unii au descoperit că NT este o altă religie, cu un alt Dumnezeu, cu principii etice superioare etc.

    exeget
    Membru
    Post count: 9

    Draga Anduraru,

    1. Am spus „conform” VT, adica conform principiilor VT. Daca ii dadeai o palma unui evreu din timpul acela, fii sigur ca ti-o dadea inapoi!
    2. Daca statul ne cere sa incalcam o porunca a lui Dumnezeu, atunci trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Chiar si Legea lui Moise interzicea „uciderea”. E adevarat ca Dumnezeu s-a folosit de poporul Sau pentru a indeparta unele popoare idolatre din Tara Sfanta, chiar cu interventie armata, dar era vorba despre un alt context!
    3. Ioan 13:34,35 (NET): „34 Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum v-am iubit Eu, tot aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. 35 Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”
    As vrea sa dau un exemplu:
    Sa presupunem ca maine ar incepe un conflict armat intre Ucraina si Romania, pe baza unor divergente teritoriale. Iar „unii” crestini ar lua parte la razboi omorande-se unii pe altii in lupta, mai pot „ei” sa respecte noua porunca a lui Cristos???

    Florin Lăiu
    Keymaster
    Post count: 164

    Dragă exegetule,
    Ai scris:
    E: „1. …conform principiilor VT. Daca ii dadeai o palma unui evreu din timpul acela, fii sigur ca ti-o dadea inapoi!”

    Încearcă să dai exact aceeaşi palmă unui credincios de astăzi din Noul Testament, şi vezi ce se întâmplă. Numai oamenii spirituali răspund cu har faţă de alţii. Iar în VT harul acesta era porunci chiar în Lege. Dacă găseai animalul vrăjmaşului tău căzut sau rătăcit, ce erai dator să faci? După Legea VT ! Cine a spus pentru prima dată „Să iubeşti pe semenul tău ca pe tine însuţi!” ?

    E: „2. Daca statul ne cere sa incalcam o porunca a lui Dumnezeu, atunci trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Chiar si Legea lui Moise interzicea „uciderea”. E adevarat ca Dumnezeu s-a folosit de poporul Sau pentru a indeparta unele popoare idolatre din Tara Sfanta, chiar cu interventie armata, dar era vorba despre un alt context!”

    Sunt de acord că era un alt context, dar principiul rămâne acelaşi, şi anume că viaţa asasinului nu are o sfinţenie mai mare decât viaţa victimei. Dacă merg cu tine pe stradă şi cineva te ia la bătaie, iar eu nu încerc să fac nimic, mă pot numi fricos, laş, prost, slab, dar nu creştin sau credincios principiilor NT.

    E:”3. Ioan 13:34,35 (NET): „34 Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum v-am iubit Eu, tot aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. 35 Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”

    Aceasta este o poruncă dată ucenicilor lui Iisus. Între cei care acceptă principiile lui Iisus şi cei care le resping, nu poate exista reciprocitate.

    E: „As vrea sa dau un exemplu: Sa presupunem ca maine ar incepe un conflict armat intre Ucraina si Romania, pe baza unor divergente teritoriale. Iar „unii” crestini ar lua parte la razboi omorande-se unii pe altii in lupta, mai pot „ei” sa respecte noua porunca a lui Cristos???”

    Asta e cu totul altceva. Când copiii noştri sunt împinşi la luptă, manipulaţi moral-psihologic şi trimişi să se bată cu copiii altora, care deasemenea au fost mobilizaţi şi mânaţi cu arma, desigur că se încalcă drepturile fundamentale ale omului. Dacă însă este vorba de o invazie barbară în stil antic, cu soldaţi care vin şi ucid oamenii, jefuiesc, batjocoresc fetele, distrug, aceştia trebuie oprioţi cumva, le trebuie găurite picioarele, iar dacă se ţin băţoşi, atunci merită să-şi piardă şi capul, fiindcă şi-au luat acest risc de la început. Oricine scoate sabia, de sabie va pieri.

    exeget
    Membru
    Post count: 9

    Draga Anduraru,

    Sunt multe aspecte de discutat pe fondul acestei teme, totusi vreau sa insist asupra catorva!
    1. Evreii erau un popor national.
    2. Crestinii sunt un popor multinational.
    Juramantul militar care este obligatoriu pentru oricine participa in razboi, intra in contradictie cu principiile crestine, chiar incalcadu-se porunca a 9-a din Decalog! Juramantul te obliga la „modul absolut” sa te supui Cezarului indiferent te consecinte!
    Un crestin autentic nu are ce cauta intr-un razboi, Isus a spus despre urmasii lui… „Ei nu fac parte din lume”. Chiar el insusi a refuzat functii politice si militare (Ioan 6:15).
    Mica 4:1-5; Ioan 17:16; Apocalipsa 19:19 sunt cateva dintre versetele la care merita sa meditam!

Vizualizare 7 articole - 1 la 7 (din 14 în total)
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.