iunie 2024
D L Ma Mi J V S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
2.900
Forumuri
25
Subiecte
62
Răspunsuri
588
Etichete subiect
6

Categorii

Arhive

Loading...
Home/Articole/CONFESIONAL/Calea mântuirii/Este jertfa lui Iisus strict umană?

Este jertfa lui Iisus strict umană?

M.A. Știm că Dumnezeu a făcut sacrificiul suprem – jertfa lui Hristos, pt.că ne-a iubit, iar cerințele unei legi divine încălcate puteau fi satisfăcute doar de către cineva deopotrivă cu legea – adică de însăși sursa legii – Dumnezeu. Așadar, orice altă ființă nu putea oferi plata păcatului pt.întreaga omenire (ori pt.altcineva, decât el însuși)…etc, etc, iar plata era moartea, etc, etc.
Ceea ce se lasă mereu de înțeles legat de acest subiect, este că moartea lui Dumnezeu era singura ce oferea plata completă pt.răscumpărarea omenirii. Cum se face, atunci, că Dumnezeu n-a plătit prețul acesta, și totuși, a realizat mântuirea omului?! De ce spun asta? – pentru că poziția BAZS (cf. EGW) este că doar OMUL Hristos a murit (și un om nu putea face ispășirea pt. alți oameni, indiferent cât de nepătat ar fi fost el), iar Hristos Dumnezeu nu a murit pt. că e „absurd” („imposibil”, în limbajul EGW) să crezi/spui că divinitatea ar putea muri. Dacă Divinității îi e imposibil să moară (iată, aici, o lacună în atotputernicia divină – nu printr-o auto-limitare, ca în cazul liberului arbitru, ci printr-o „imposibilitate” derivată din însăși natura divină!), cum se putea face ispășirea pt.păcate… de către un OM?!

Dragă M.A.

Nu pretind că îmi este foarte clară chestiunea aceasta și nici nu mă frământă întrebarea. Nu eu am inventat soluția ispășirii substitutive, ci Dumnezeu. Dacă El este satisfăcut cu prețul plătit, eu de ce aș întreține îndoieli că prețul este suficient? Mai degrabă aș spune că prețul acesta, în ce are el divin, sau divin-uman, sau strict uman, este oricum prea mare pentru a cumpăra pe unul ca mine.
Dar cred că există și un sacrificiu divin, deoarece prin întrupare, Christos ca Dumnezeu Și-a schimbat condiția pentru totdeauna.
Ellen White nu spune că, pentru a fi primită jertfa, trebuia să moară Dumnezeu – Tatăl, Fiul sau Duhul Sfânt. Ea spune doar că numai Cineva „egal cu legea călcată” putea oferi o jertfă accetabilă. Iar Dumnezeul-Om Christos este o singură Persoană având ambele naturi. Omul Iisus este una cu Dumnezeu într-un sens profund pe care nu-l putem sonda suficient. El Însuși a dat Legea, El Însuși este Cuvântul / Porunca lui Dumnezeu. Și numai El a împlinit-o în mod desăvârșit. De aceea numai El putea plăti prețul.
Ideea cu moartea lui Dumnezeu (sau în calitate de Dumnezeu) o resping și eu categoric, chiar dacă ar predica-o și EGW. Este evident absurdă, Îl coboară pe Dumnezeu la nivelul creaturii, confundă natura eternă a Creatorului cu natura creată, ca și cum ar fi o substanță din tabelul lui Mendeleev.
Dumnezeu nu Se naște, nu este afectat fizic de nimic și nu poate muri. Aceasta nu este o limită. Problema atotputerniciei este paradoxală. „Poate Dumnezeu să nu fie atotputernic?”

Un comentariu

  1. vasilache stelian engerarf 08/01/2016 at 22:40 - Reply

    „Şi-a schimbat condiţia pentru totdeauna”,e o idee extraordinară.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.