noiembrie 2024
D L Ma Mi J V S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Familia

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
6.070
Forumuri
25
Subiecte
63
Răspunsuri
588
Etichete subiect
7

Categorii

Arhive

Loading...

Ce păsări nu se mănâncă?

Marinel: As dori sa stiu care sunt pasarile din tara noastra care sunt necurate si nu trebuie mancate. In Lev. 11 spune „si de tot ce tine de neamul lor”. As dori sa stiu parerea duneavoastra. Va multumesc.”

Dragă Marinel, îţi trimit o listă scurtă cu două traduceri diferite, ca să vezi că traducerea unor termeni este mai dificilă, deoarece este un pasaj ebraic foarte vechi, cu termeni care nu mai erau înţeleşi foarte bine când s-au făcut primele traduceri în greacă, latină, aramaică etc. Traducerea este în unele cazuri tentativă. Care dintre aceste păsări există la noi, e mai greu de spus, fiindcă aici este vorba de varietăţi regionale. Un ornitolog român ţi-ar putea răspunde. Sau s-ar putea căuta pe google. De exemplu, întreabă în acest forum ornitologic.

Mai jos în tabel, am combinat cele două liste de păsări necomestibile (en-kosher) după Tora (Leviticul 11 şi Deuteronom 14). Listele sunt aproape identice şi de regulă, păsările sunt menţionate în aceeaşi ordine. Toate sunt păsări de pradă şi adesea se subliniază „cu toate soiurile lui”. Singura excepţie este liliacul, pus ultimul pe listă, numai în Deuteronom. Deşi nu este o pasăre, este clasificat aici din cauză că este o zburătoare (fiinţă înaripată). Se poate observa că termenii ebraici se potrivesc uneori cu mai multe varietăţi cunoscute de noi, alteori denumesc o varietate specifică. Dar atât vechile traduceri, cât şi lexicoanele moderne bazate pe cercetări mai ample, prezintă mari incertitudini cu privire la identificarea exactă a păsării. Termenii aceştia sunt extrem de vechi şi sensul exact era pierdut deja acum 2100 de ani. Lista cuprinde păsări care existau atunci în Orientul Apropiat, ele nu mai există neapărat toate şi astăzi în acele locuri. Și nu toate păsările din lume sunt aici discutate. De exemplu: pinguinul, pasărea-paradisului, moa, colibri, albatrosul, papagalul etc., nu sunt menționate, deoarece nici nu erau cunoscute de Israel.    

(Lv 11+ Dt 14)
***
TRADUCERE
Termenul ebraic
 Transliterare
După lexicoane / dicționare de specialitate
Greacă
Latină
נשר
néşer
vultur (pajură, acvilă, vultur-grifon)
acvilă
acvilă
פרס
péres
vultur bărbos /negru (zăgan)? vultur de mare?
zgripţor
zgripţor
עזניה
‘ozniyyá
vultur pleşuv ? de mare?
vultur de mare
vultur de mare
דאה
da’á
uliu cenuşiu, erete, gaie
vultur pleşuv
uliu
/ ראה
/ ra’á
uliu roşu,
vultur pleşuv
ixon
איה      למינה
’ayyá,
şoim
uliu
vultur
דיה     למינה*
dayyá
răpitoare ? (preferă ruinele)
şoim
כל ערב    למינו
‘orév
corb, cioară, croncan
corb etc.
corb etc
בת־יענה
bath-ya‘ná
struţ? soi de bufniţă?
struţ
struţ
תחמס
tahhmás
bufniţă? cucuvea? şoim de noapte? rândunică?
bufniţă
bufniţă
שחף
şáhhaf
pescăruş? liliac?
cormoran
cormoran
נץ       למינהו
néţ
şoimuleţ, vindereu, uliul vrăbiilor
coroi
כוס
kos
ciovică, ciuf, huhurez, cucuvea de ruine
stârc, bâtlan, ceaur
bufniţă
שלך *
şalách
cormoran?
pescăruş
cufundar
ינשוף
yanşūf
ibis? soi de bufniţă? prigorie?
lebădă
lebădă
תנשמת
tinşémet
cucuvea (albă?) ibis? găinuşă de apă? pelican?
ibis ? găinuşă de apă?
ibis ? lebădă?
קאת
qa’at
bufniţă mică ? stăncuţă? pelican?
pescăruş? pelican?
scufundaci
רחם / רחמה
rahhám(á),
hoitar, vultur egiptean
şoim ? pupăză ? lebădă ?
lebădă
חסידה
hhasidá
barză, cocostârc, stârc, bâtlan
stârc
stârc, gâtlan
אנפה למינה
’anafá
fluierar? ploier? cormoran?
ploier mare
ploier mare
דוכיפת
duchipat
pupăză
pupăză
pupăză
עטלף
’ataléf
liliac
liliac
liliac

Este inutil să se punem întrebări cu privire la raţă, gâscă și tot neamul lor, când de fapt nici lebăda nu este aici interzisă în mod clar. Doar unii traducători care au trăit cu aproape 2000 de ani mai târziu decât Moise au crezut că este vorba de lebădă. Nu o vom mânca, mai degrabă din alte motive, dar nu neapărat pentru că ar fi spurcată. La fel și cu rața sau gâsca, doar când numai avem altceva de mâncat, sau o dată la un deceniu, la o sărbătoare. Că gâsca și rața ar fi din neamul lebedei și că Leviticul 11 ar interzice consumarea lor este o întrebare care pune mult accent pe caracterul superstițios al subiectului și deloc nu observă adevărata motivație a lui Dumnezeu: dorința de a avea un popor sfânt, mai curat și mai sănătos  la trup (3Ioan 1:2; 1Cor. 6:19). Din acest punct de vedere, ar trebui să știm că lista vietăților curate din Lev. 11 este o îngăduință „din cauza împietririi inimii – dar la început nu a fost așa” (cf. Mt. 19:8). Gâsca și rața se înrudesc astfel mai degrabă cu prepelițele (de asemenea curate) din Numeri 11, un cadou divin care a venit la pachet cu moartea (1Cor 10:5-6).

(Niciodată conducerea mondială a Bisericii nu s-a preocupat de subiectul gâştelor şi raţelor. Este un subiect specific românesc, deşi KJV, Biblia clasică a popoarelor de limbă engleză traduce cu „swan” / lebădă, ca şi Cornilescu).

Cât despre amatorii de grăsime curată, ar trebui să știe că aceasta avea o soartă asemăntoare cu a sângelui în Israel. Grăsimea era toată dată Domnului (Lev. 3:16-17; 7:25; 17:6; Ez. 44:15). Acum, când nu mai aducem jertfe, grăsimea ar trebui dată dracului*, fiindcă sigur este dăunătoare.

 

10 Comentarii

  1. Mizantropescu 24/12/2015 at 19:43 - Reply

    Domnule profesor,

    Ma aflu intr’o mare dilema, si speram ca D’voastra sa ma indrumati, cu experienta si cunostintele pe care le detineti, in directia corecta.
    Deci: vreau sa trec la veganism. RAW vegan mai precis. Din cate stiu, Isus a dat multimilor, intr’una dintre minunile pe care le’a infaptuit, sa manance pesti. Nu stim insa cum i’au consumat multimile: prajiti sau cruzi?

    Va multumesc anticipat.

    • Florin Lăiu 25/12/2015 at 18:47 - Reply

      Stimate Domnule Mizi, la vârsta Dv. culturală ar trebui să știți că evreii nu mâncau carne crudă. Iisus le-a dat apostolilor pește fript, nici prăjit, nici crud (Ioan 21:9-14). În cazul minunii înmulţirii celor cinci turte de orz şi a celor doi peşti (Ioan 6:9-11) situaţia este asemănătoare. Iisus a înmulţit peştii care erau acolo de mâncare (un copil îşi oferise pachetul pe care i-l dăduse maică-sa). Şi cu siguranţă că peştii fuseseră deja fripţi, după obicei.

  2. Florin Lăiu 31/01/2011 at 10:25 - Reply

    @corand
    Nu m-am interesat ce fel de peşte este. Nu am mâncat niciodată, dar nu pentru că ar fi necurat. Ar fi bine să întrebi pe Dr. Constantin Dinu. Sau să cauţi pe internet. Dacă e vorba de peşte cu solzi, potrivit Leviticului 11 se mănâncă.

  3. corand 29/01/2011 at 5:10 - Reply

    Legat de acelasi subiect: dintre pesti, macroul se mananca sau nu?

  4. Florin Lăiu 22/12/2010 at 11:07 - Reply

    Daniel71
    Ai dreptate, dar întrucât Biblia vorbeşte şi despre îngăduinţa lui Dumnezeu (în Lev 11 etc), ceea ce are sens chiar pentru un vegetarian, fiindcă şi un vegetarian poate ajunge în situaţii în care, în mod legitim va trebui să folosească ceva carne, este bine să ştim şi care sunt limitele acestei îngăduinţe. Eu sunt vegetarian. Dar ar fi nedrept să spun că gâsca sau raţa sunt necurate, pe baza unei presupuse „lebede” din traducerea lui Ieronim sau a lui Cornilescu. Orice exagerare dă ocazie ispititorului să creeze diversiuni.
    În concluzie, să nu-i dăm ocazie.
    Să fii iubit!

  5. Daniel71 21/12/2010 at 23:01 - Reply

    Daca pot sa dau si eu cu parerea…
    In primul rand problema de fond este necunoasterea vointei lui Dumnezeu.Nu cea de dupa pacat,ci cea de dinainte.Argumentul este simplu.D-zeu a stiut ce nevoie are organismul uman pt o dezvoltare sanatoasa,si in consecinta a randuit hrana potrivita.100% vegetariana.Pacatul insa a combinat ce a combinat si in consecinta,a trebuit sa intervina in mod drastic.potopul si toata consecintele lui.Astazi ne aflam intr-o stare de fapt fortat,si faptul ca ne agatam de concesiile facute de D-zeu,dam dovada ca de fapt ne place aceasta stare de fapt.Daca tindem spre Edenul pierdut,spre Pamantul fagaduit(unde cu siguranta nu va fii nici urma de moarte(deci nici cele ale animalelor,pt carne),atunci deja de acum trebuie sa ne „acomodam”pt viata de acolo.La intrebarile:de ce mananc;-sau de ce nu mananc carne,raspunsul ni-l dam prin faptul de cat de bine am inteles Planul-Voia lui D-zeu,in legatura cu omul in general si cu mine personal in particular.
    In rest de acord cu Ovidiu,poate cu o completare in 2 faze.prima tine cont de carnea gata confectionata deja,unde nu prea stii ce bagi in gura:-iar in al doilea rand,dupa ce le cresti in ograda ta,vazand cum creste,ca dupa un timp sa-i iei gatul ca sa iti satisfaci o pofta…nu stiu…restul tine de respectul fata de Viata,fie chiar si a unui necuvantator.

  6. Florin Lăiu 10/07/2010 at 20:59 - Reply

    [quote name=”laura”]deci pana la urma mancam sau nu aceasta gasca? indopata sau nu? pt ca fac parte din aceeasi familie atat gasca cat si lebada mai exact Anatidae.[/quote]Domniţă Laura, eu am răspuns clar mai sus. Textul biblic nu vorbeşte nici de gâscă, nici de lebădă. Deci anatidele sunt excluse de pe lista interdicţiilor. Dar sper că n-ai să te duci acum să vânezi pe lacul lebedelor şi după aceea să spui că eu te-am învăţat ! 🙂
    În al doilea rând, spuneai că gâsca şi lebăda fac parte din aceeaşi [b]familie[/b]: Anatidae. Biblia însă nu foloseşte limbajul ştiinţfic al taxonomiei actuale. Biblia are un limbaj simplu, popular. Ceea ce Cornilescu a tradus cu „soi” sau „neam” în Geneza 1 sau Leviticul 11, în textul original ebraic este מִן miyn (fel, categorie, speţă, sectă). Clasificările actuale pe specii, genuri, familii, încrengături etc., nu erau cunoscute în antichitate, ci termenul trebuie înţeles într-un sens larg.

  7. laura 08/07/2010 at 12:31 - Reply

    deci pana la urma mancam sau nu aceasta gasca? indopata sau nu? pt ca fac parte din aceeasi familie atat gasca cat si lebada mai exact Anatidae.

  8. Florin Lăiu 22/04/2010 at 14:12 - Reply

    Ai dreptate, Ovidiu, e mai simplu. Și eu sunt vegetarian. Cred că nu am mâncat trei pui în 50 de ani. Dar să recunoaștem că grila dată de Dunnezeu are importanță practică pentru cei cărora li se adresa. Se pare că oamenii obișnuiau pe atunci să mănânce orice mișca. Nu am auzit ca astăzi să mănânce cineva ciori și vulturi sau bufnițe. Poate în alte țări se mănâncă de toate.
    Dar răspunsul meu privea problema din punct de vedere lingvistic, am dorit să arăt că lista mozaică este neclară astăzi și că rața, gâsca și altele pe care unii le consideră necurate, lipsesc aici de pe listă, așa că se poate promova vegetarianismul fără a incrimina pe cei care mănâncă gâște, mai mult sau mai puțin îndopate. Evreii din pustie au pierit în masă nu din cauza vreunei păsări necurate, ci din cauza unor … prepelițe cât se poate de curate…

  9. Ovidiu 21/04/2010 at 21:09 - Reply

    Citind „Privighetoarea” de Emil Gârleanu – volumul ”Din lumea celor care nu cvântă”, nu m-a determinat să devin vegetarian deși m-a făcut să lăcrimez… Dar mi-am adus aminte de ea, zeci de ani mai târziu, vizitând o fermă industrială de pui, văzând condițiile în care păsările sunt crescute și sacrificate pentru consum… Mirosul, sângele, păsările bolnave soau moarte zâcând pretutindeni, ciugulite de cele vii, tot tabloul, m-a convins pentru totdeauna… Argumentul moral a pălit în fața realității.
    Ca vegetarian nu am nevoie de nici un tabel cu ce sa mănânc. Nu e mai sigur?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.