Regulamentul forumului se subordonează declaraţiei de misiune: Academia Oswald Glait este un sait privat (Florin Lăiu & Prietenii), proiectat să funcţioneze cu prioritate în serviciul credincioşilor sabatari (adventişti şi alţii), ca factor educativ, oferind totodată răspunsuri şi ocazii de dialog celor de alte opinii.
Paginile noastre nu au caracter oficial, nu angajează răspunderea nici unei biserici, dar pe această cale intenţionăm să slujim cu bună credinţă mesajul şi misiunea creştinismului biblic, aşa cum sunt ele înţelese, trăite şi predicate astăzi de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea.
Scopul regulamentului este de a asigura buna desfăşurare, ordinea, utilitatea, bunul simţ şi spiritul creştin în şi prin dialog, aplicând în spaţiul virtual Porunca Mântuitorului:
Faceţi altora ce aţi dori să vă facă ei vouă. În aceasta se cuprinde toată Scriptura.
1. Structura organizatorică a forumului
1.1. Moderatorii – pot crea subiecte de discuţie, pot posta opiniile lor alături de ceilalţi participanţi, dar spre deosebire de aceştia, ei au datoria de a supraveghea respectarea regulamentului şi a semnala participanţilor şi consiliului moderator incălcările. Moderatorii au în sarcina una sau mai multe categorii ale forumului şi pot fi contactaţi la adresele specificate.
1.2. Administratorii/superadministratorii – pe lângă dreptul de a participa şi a modera la nevoie, răspund şi de partea tehnică. Pot fi contactaţi la adresele specificate.
1.3. Consiliul moderator este format din administratori / superadministratori şi moderatori. Deciziile consiliului director sunt definitorii si finale pe forum.
1.4. Proprietarul saitului şi al forumului are în mod natural dreptul de moderator şi superadministrator la nevoie, membru cu drept de veto în consiliul moderator.
1.5. Instanţele oficiale ale Bisericii AZS au dreptul la sugestii şi sfaturi frăţeşti privitoare la filozofia şi politica generală a saitului şi forumului. Eventualele intervenţii se pot adresa consiliului moderator, al cărui preşedinte este proprietarul saitului/forumului sau un membru al consiliului, delegat de acesta.
2. Modificări de regulament
2.1. Regulamentul actual al forumului a fost formulat după modelul de la TinRo, şi adaptat la condiţiile forumului nostru.
2.2. Regulamentul intră în vigoare de la data publicării lui, 12 martie 2010.
2.3. Regulamentul este dinamic, poate fi îmbunătăţit de consiliul moderator, adaptat noilor condiţii. Participanţii pot avea deasemenea propuneri, se pot face precizări sau reformulări, care vor fi adoptate cu majoritatea simplă a voturilor din consiliu.
2.4. Orice modificare a regulamentului va fi anunţată.
3. Drepturile participanţilor
3.1. Dreptul la libera exprimare, în condiţiile respectării regulamentului.
3.2. Dreptul de a participa la orice discuţie, fără a fi atacat pentru opinii diferite. Ne interesează subiectul şi ideea, nu persoana în cauză.
3.3. Dreptul de a (se) informa cu privire la buna funcţionare a forumului.
3.4. Dreptul de a face propuneri în orice problemă privitoare la forum, participanţi, moderatori, administratori.
3.5. În cazurile speciale, dacă cineva se simte nedreptăţit (de un participant sau de un moderator), are dreptul să apeleze în mod personal la autoritatea forumului, pe cale ierarhică: 1. La moderatorul direct; 2. La consiliul moderatorilor. În ce priveşte privitoare la comportamentul în forum al unui participant sau moderator, cea mai înaltă autoritate o are consiliul moderatorilor, care, în cazul nerezolvării conflictului, va recomanda în scris (prin email la toţi administratorii) penalizarea specifică (suspendarea temporară sau definitivă a celui care încalcă regulamentul).
3.6. Deşi E-Mouse este un forum adventist explicit, accesul şi înscrierea persoanelor de altă confesiune / religie, sau fără religie, sunt permise cu condiţia acceptării regulamentului.
3.7. Tentativele de „phishing” prozelitist, sau de „deprogramare” sectologică NU sunt interzise, dar sunt subordonate regulamentului forumului, care este lege pentru toţi participanţii.
4. Obligaţiile participanţilor
Proprietarul saitului, administratorii şi moderatorii servesc ca voluntari în supervizarea şi menţinerea saitului şi a forumului. Pentru a nu îngreuia munca noastră în mod inutil, şi a nu ne risipi timpul, vă rugăm să respectaţi cu seriozitate următoarele reguli.
4.1. Să accepte prevederile regulamentului înainte de a se înscrie.
4.2. Să respecte cât mai atent subiectul afişat. Dacă în cursul dialogului sunt necesare incursiuni mai lungi în alte subiecte, să creeze sau să propună deschiderea unui nou subiect. Postările care nu sunt la subiect vor fi mutate sau şterse, după caz.
4.3. Să folosească o ortografie corectă, cu semne diacritice (şţăîâ), exprimând astfel respectul faţă de limba şi cultura română. (Userii din diaspora vor fi ajutaţi să-şi adapteze electronic tastatura la Romanian Keyboard).
4.4. Decenţa ortografiei cuprinde şi evitarea scrierii de propoziţii sau blocuri de text cu majuscule, cu repetare de semne (e.g. Nuuuuuu ! Ceeeeeee?), excesul de aldine (bold), italice, sublinieri (underline), dimensiuni diferite (size), exces de culori
4.5. Să nu folosească limbaj violent şi ofensiv la adresa e-fraţilor (participanţi sau moderatori). Să se exprime politicos, fără expresii porcoase (chiar şi numai sugerate prin asteriscuri, scriere codată sau alte semne), şi să nu tutuiască pe nici un participant fără acceptul celui în cauză.
4.6. Să nu se folosească numele Dumnezeirii în mod nerespectuos sub nici o formă. Participanţii pot fi şi atei, cu con
diţia să fie respectuoşi şi decenţi.
4.7. Să nu folosească limbaj de argou, de chat, sau de şmecher.
4.8. Să nu posteze mesaje excesiv de lungi sau articole copy-paste.
4.9. Să folosească de preferinţă numele personal. Se acceptă folosirea unui nick-name, cu condiţia să fie un pseudonim decent şi să nu folosească două sau mai multe conturi / pseudonime.
4.10. Să respecte pe participanţii cu opinii diferite, sau cu opţiuni religioase ori filozofice diferite.
4.11. Noţiunea de ofensă adusă altor participanţi nu vizează libera exprimare a dezacordului, a opiniilor critice, a obiecţiilor şi a judecăţilor de valoare asupra unor idei, concepţii, ideologii, religii, sisteme, instituţii, cât timp acestea sunt exprimate obiectiv şi fără accese de ură sau depreciere la adresa participanţilor.
4.12. Dialogul omenesc natural are în mod legitim un caracter liber şi adesea ludic-sportiv, glumeţ, ironic, în limitele admise de bunul simţ literar şi de păstrarea bunelor relaţii. Avertizăm totuşi că adesea în asemenea cazuri se întrec limitele şi se ridiculizează nume, persoane, se încurajează sarcasmul răutăcios şi
4.13. Forumul E-Mouse descurajează calomnierea persoanelor participante în forum sau absente.
4.14. Forumul nu poate înlocui pastorul sau comitetele ierarhic-administrative ale Bisericii. Participanţii care insistă în mod inutil asupra unor cazuri specifice, interne, ale Bisericii, sau asupra unor defecte (reale sau imaginare) ale Bisericii, în mod neconstructiv, obstinat şi maliţios, riscă să-şi piardă dreptul de a participa în forum. Nu interzicem criticile, dar condamnăm criticile distructive.
4.15. La deschiderea unui topic nou sunt interzise titlurile de scandal, care creează o imagine defavorabilă unei persoane sau instituţii (e.g. „Liderul Bisericii X – homosexual?!", „Ministrul Y –cel mai mare corupt" sau altele similare).
4.16. Forumul E-Mouse nu acceptă antrenarea în dialoguri politic-partizane, rasiste, naţist-şovine, antinaţionale, antisemite, xenofobe, terorist-suportive, abuzive, ameninţătoare, defăimătoare, obscene, instigatoare la ură (personală, de clasă), precum şi orice mesaj care încalcă legile de stat din România sau din ţările de origine ale participanţilor. Participanţii care în mod repetat refuză să se abţină de la asemenea abuzuri pot fi suspendaţi pe termen nelimitat.
4.17. Forumul E-Mouse nu permite comunicările cu scopuri ilegale, care facilitează pirateria informatică, sparegerea de softuri sau de saituri, sau transmiterea de fişiere dăunătoare, care conţin viruşi, troieni, spyware, sau orice fel de ataşamente ilegale sau potenţial periculoase.
4.18. Se admit şi imagini ca avatar sau semnătură, cu condiţia să nu depăşească dimensiunea de 500×50: 500px width (lăţime), 50px height (înălţime), iar conţinutul să respecte regulamentul forumului. Nu se acceptă alte bannere publicitare cu trimitere spre alte saituri, fără acceptul proprietarului saitului şi al forumului.
4.19. Se permit linkuri în postare sau în semnătură, dacă acestea servesc subiectului în discuţie. Sunt interzise linkurile spre saituri care încalcă legile internaţionale şi promovează interese cultural-economice sau politice obscure. Linkurile care promovează interese personale nu pot fi postate fără aprobarea proprietarului forumului.
4.20. Pentru a evita postarea de două ori a unui subiect, vă rugăm să folosiţi opţiunea search/căutare. Postaţi în thread-ul cu subiectul deja existent, nu creaţi altul nou.
4.21. Pentru a evita confuziile, la începerea unui subiect nou, căutati să scrieţi corect un titlu specific
4.22. Când postaţi un fragment literar care nu vă aparţine [citat, maxima, editorial, proză jurnalistică, poezie etc.], este obligatoriu să precizaţi autorul şi sursa în postarea respectivă.
4.23. Dacă există în acest regulament condiţii cu care nu sunteţi de acord şi credeţi că aveţi justificări serioase, adresaţi-vă consiliului moderator.
5. Sancţiuni şi aprecieri
5.1. Sancţiunile aplicate participanţilor care încalcă regulamentul forumului se rezumă la: 1. ştergerea parţială sau totală a postării discutabile; 2. Suspendarea pe o perioadă limitată, în funcţie de gravitatea abaterii (cel puţin 15 zile); 3. Suspendarea pe perioadă nelimitată.
5.2. E-fraţii care îşi vor câştiga o reputaţie bună prin respectarea regulamentului şi prin întreţinerea unui dialog constructiv, for fi apreciaţi public de moderatori. Vor fi premiaţi moral pe diferite criterii (stil literar, ortografie, spirit creştin generos, erudiţie, concizie, fidelitate, număr de postări etc.).
Comentarii recente în articole