ACASĂ › Forumuri › FORUMS › EMMAUS › Daniel & Apocalipsa în Adventism › Sanctuarul şi Ziua ispăşirii › Sanctuarul ceresc, bicameral sau monocameral?
-
AutorMesaje
-
#263 |
Aceasta a fost dezbaterea care a marcat biserica tinereții mele în care creșteam. Nu vreau să îmi amintesc câtă dezbinare și tulburare s-a produs din această polemică. Chiar și astăzi când lucrurile s-au mai limpezit, resentimentele s-au păstrat și recidivează, e drept mai rar, oricând se găsește un prilej în alte motive banale, ca stabilirea culorii unei portocale ca să parafrazez o vorba.
Așadar,
1. În ce măsură Sanctuarul pământesc este o copie a Sanctuarului ceresc?
2. Și dacă sunt diferențe, care sunt acestea? Există un altar în cer?
3. Cum au înțeles pionerii și Ellen G. White acest subiect?
4. Cum s-a înțeles acest subiect pe parcursul timpului în România?Lucian a scris:
Quote:Aceasta a fost dezbaterea care a marcat biserica tinereții mele în care creșteam. Nu vreau să îmi amintesc câtă dezbinare și tulburare s-a produs din această polemică. Chiar și astăzi când lucrurile s-au mai limpezit, resentimentele s-au păstrat și recidivează, e drept mai rar, oricând se găsește un prilej în alte motive banale, ca stabilirea culorii unei portocale ca să parafrazez o vorba.
Așadar,
1. În ce măsură Sanctuarul pământesc este o copie a Sanctuarului ceresc?
2. Și dacă sunt diferențe, care sunt acestea? Există un altar în cer?
3. Cum au înțeles pionerii și Ellen G. White acest subiect?
4. Cum s-a înțeles acest subiect pe parcursul timpului în România?Dragă Lucian,
Credincioșii trebuie să învețe în viața asta, între altele, un lucru esențial: cuvântul lui Dumnezeu nu este teren de lupte sau de sport, iar respectul față de părerea altuia trebuie păstrat. Nu se poate ajunge la claritate sau la unitate prin tentative de a impune o părere, sau prin certuri. Subiectul în sine, câte camere are sanctuarul ceresc, nu are nici un sens în legătură cu cunoașterea spre mântuire. Are doar o importanță teologică pentru cei care încearcă o comparație între sanctuarul de jos și cel de sus, pentru a înțelege mai bine lucrarea lui Iisus. Dar în acest caz, este nevoie de un studiu care să depășească și criteriile obișnuite. Studiul este complex, pentru că implică teologia inspirației, modul cum abordezi limbajul și logica autorilor biblici, a EGW, în fine, este bine dacă studiază doi sau trei împreună, așa cum făceau pionierii noștri, care se rugau nu se certau.1. în nici o măsură; corespondența este pur spirituală și didactică. Dar o structură fizică cerească există, nu este o abstracție și nici o realitatea fantomatică.
2. Nu există altare în cer. Ce să facă cu ele?
3. L-au înțeles cam fliteralist și în orice caz, bicameral, dar în esență au înțeles bine cum ilustrează sanctuarul lucrarea Domnului Iisus. Putem folosi și noi la fel limbajul sanctuarului pământesc pentru a vorbi despre cel ceresc, putem să ni-l imaginăm cu cele două încăperi și cu mobilierul specific, dacă dorim, iar dacă cineva chiar crede că lucrurile de sus sunt așa, nu face un păcat cu asta. Dar se va lovi de dificultăți mari mai târziu, nu va ști cum să armonizeze declarațiile Bibliei între ele.
4. Credincioșii AZS din România nu au făcut excepție. Opinia dominantă este literalistă. Sanctuarul este ca și un parlament: că este bicameral sau monocameral, important este să funcționeze bine. Și acolo unde Iisus este prezent, totul funcționează bine. Apocalipsa redă cele mai interesante imagine despre sanctuarul ceresc. Mai multe detalii decât în epistola către Evrei. -
AutorMesaje
- Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.
Comentarii recente în articole