Probabil cei mai mulţi oameni de ştiinţă au o cosmoviziune anti-biblică, incluzând toate varietăţile de necredinţă, de la scepticismul simplu şi agnosticism, până la forme de deism, panteism, ateism etc. Alţii se mai ţin cu un fir de aţă de (unele părţi din) Biblie. Din fericire, Dumnezeu este ceva mai mult decât OM de ştiinţă. Există însă destui oameni de ştiinţă care, fără a fi fundamentalişti sau literalişti, sunt fideli raportului sacru al Genezei.
De pe saitul Geoscience Research Institute, am tradus următoarele informaţii pentru dumneavoastră.
„Geoscience Research Institute (GRI – Institutul de Cercetări în Geo-ştiinţe), localizat în campusul Universităţii Loma Linda, California, include sediul propriu-zis, birouri, laboratoare, computere pentru analiza datelor şi o bibliotecă ştiinţifică de 18.000 de volume, plus abonament la 100 periodice ştiinţifice. Opt oameni de ştiinţă sunt membrii acestui Institut:
- L. James Gibson (Ph.D., Loma Linda University), directorul Institutului, cu specializare în biogeografia vertebratelor.
- Roberto E. Biaggi (Ph.D., Loma Linda University) face cercetări în domeniul paleoecologiei în statul Wyoming.
- Choi, Chong Geol (Ph.D., Universitatea Seul) a făcut cercetări în paleontologie, cu specializare în stromatolite şi urme de dinozauri.
- Benjamin L. Clausen (Ph.D., University of Colorado) are cercetări în fizica nucleară.
- Raul Esperante (Ph.D., Loma Linda University) face în prezent cercetări în paleontologie, în Peru şi Spania.
- Ronald Nalin (Ph.D., Universita di Padua) face actualmente cercetări de sedimentologie în Italia.
- Jacques Sauvagnat (Ph.D., Université de Genève) face cercetări în paleontologia ostracodelor Barremiene din sud-estul Franţei.
- Timothy G. Standish (Ph.D., George Mason University) a făcut cercetări în biologie moleculară.
În afară de aceşti cercetători care lucrează full-time, Institutul are un program modest de sponsorizare a altor cercetători calificaţi, pentru a-i ajuta astfel în investigaţiile lor. În ultimele două decenii, au fost sponsorizate aproape 100 proiecte de cercetare în chestiuni legate de originile şi trecutul Pământului.
GRI are deasemenea filiale în alte părţi ale lumii:
- Filiala Europeană, în Franţa, condusă de Dr. Jacques Sauvagnat (Ph.D., University of Geneva). Publică un buletin de informaţii de două ori pe an în limba franceză.
- Filiala Sud-Americană, în Argentina, condusă de Dr. Roberto Biaggi (Ph.D., Loma Linda University).
- Filiala Coreeană, în Seul, cub conducerea Dr. Choi Chong Geol (Ph.D., University of Seoul).
- Filiala „Nucleo de Estudas das Origins” (NEO), sub conducerea Dr. Marcia Oliveira de Paula.
- Filiala Braziliană, în campusul Engenheiro Coelho al Universităţii Adventiste din Brazilia, sub conducerea Dr. Nahor Neves de Souza Jr.
- Filiala Mexicană
Deşi nu au fost rezolvate toate conflictele dintre interpretările ştiinţifice şi Biblie, personalul ştiinţific consideră că din cercetare şi din literatura ştiinţifică există evidenţă suficientă pentru a ne întări credinţa în afirmaţiile Bibliei privitoare la origini.”
În mod sigur, ar trebui făcut ceva pentru sprijinirea şi dezvoltarea GRI, pentru a exista mai mult personal calificat, mai multe filiale, şi în special mai multe proiecte de cercetare în subiecte care ne interesează. Există descoperiri ştiinţifice care ar valora mai mult decât descoperirea medicamentului perfect contra HIV. Este un spectacol jalnic să vezi intelectuali şi tineri (ex-)adventişti, care au îmbrăţişat evoluţionismul (teist) şi sunt în drum spre soluţia consecventă, ateismul.
A se vedea şi articolul:Dumnezeu ia puncte în faţa maimuţei.
Uneori ţine de vârstă, alteori nu ţine. Rebel nu am fost niciodată, deşi uşor liberal am fost pe la 14-17 ani. După aceea am fost un sincer fundamentalist multă vreme, dar unul deschis. De peste 20 de ani sunt mai critic în teologie şi eclesiologie, dar un critic cuminte şi constructiv. Rebeliunile sunt chestii mai mult politice şi psihologice, nu mă prea interesează. În relaţie cu Dumnezeu nu-ţi foloseşte la nimic să fii mai adolescentin. Simpla repetare a gândurilor rebele, nu face decât să le întărească.
Anyway, trece şi asta… Să sperăm.
De acord…suntem într-adevăr pe aproape, în chestiunile vitale, aş zice eu. Poate că dacă aţi fi avut azi vârsta mea, aţi fi fost şi dvs mai „rebel” în chestiunile care ne despart. oricum, El să ne lumineze pe toţi! Alles Gute!
Martine, în mare măsură ai dreptate. Când am vorbit despre şansele cuiva de a vedea cerul, nu m-am referit la experienţa unei persoane, care poate trece prin perioade de îndoială sau chiar de necredinţă. Dumnezeu e mai mare decât credinţa noastră.
Eu m-am referit la faptul că o credinţă, chiar dacă este imperfectă, dacă are greşeli de interpretare etc., ea păstrează în conştiinţă respectul faţă de Dumnezeu şi de principiile Lui, atât cât sunt cunoscute. Dar necredinţa te desparte de Dumnezeu, atât conceptual, cât şi moral şi afectiv. O întoarcere este încă posibilă, bineînţeles, dar fără acea întoarcere cel înstrăinat nu vede cerul. Asta am vrut să spun. Dacă tu zici că se poate, să dea Dumnezeu să ai dreptate, eu n-aş avea nimic de pierdut. Dar eu nu mi-aş face iluzii.
Cât priveşte ordinea revelaţiei adevărului despre care vorbeai : întâi Dumnezeu, apoi Biblia, apoi ştiinţa, aş putea găsi o formulă care să confirme ideea ta. Sunt de acord că, din anumite puncte de vedere, revelaţia lui Dumnezeu este anterioară Bibliei în istoria omenirii, dar şi în experienţa individului. Dacă este vorba însă de o instanţă supremă şi obiectivă în materie de credinţă, aceasta este numai Biblia. Ştiinţa are primul loc în sfera ei de autoritate, iar Dumnezeu, fără discuţie, este deasupra oricărei autorităţi. În Christos, Dumnezeu s-a descoperit total, dar nu avem acces la cunoaşterea Lui decât prin SCriptură. Dacă nu ar fi Biblia, nu am şti nimic despre Christos, iar consecinţele acestei ignoranţe ar fi grave.
Mă bucur că suntem undeva pe aproape.
Să fii iubit!
Dragă Martin,
Cei mai mulţi mântuiţi de-a lungul timpului vor fi fost cu siguranţă literalişti, fundamentalişti, conservatori, cu prea puţine întrebări care ne frământă pe noi astăzi. Sunt absolut convins că se poate mântui cineva în ciuda ignoranţei în abordarea unei citiri mai deştepte a Bibliei. Prin contrast, nu am nici o certitudine (ca s-o spun doar eufemistic) că un semi-ateu de tipul celor la care mă refeream, are ceva şanse să vadă cerul. Dacă devine cineva mai deştept decât Scriptura, dacă îşi găseşte mântuirea în filozofia ştiinţifico-fantastică neo-darvinistă, ar mai avea şanse la mântuirea oferită de Dumnezeu în Christos. Bineînţeles, cu excepţia că s-ar pocăi şi ar da dracului evoluţionismul, apucându-se de ceva mai vrednic, cu perspective dincolo de coşciug.
[quote name=”Martin Luther”]”Este un spectacol jalnic să vezi intelectuali şi tineri (ex-)adventişti, care au îmbrăţişat evoluţionismul (teist) şi sunt în drum spre soluţia consecventă, ateismul.”
…Este, de acord. Dar este un spectacol la fel de jalnic să vezi pretutindeni prin biserici prea mulţi tineri care îmbrăţişează o înţelegere literală, mecanică,învechită a bibliei şi sunt deja ajunşi în bigotism, intoleranţă, şi formalism religios. Viaţa spirituală se reduce doar la vizita, o dată pe săptămână, a unei clădiri cu patru pereţi pe care o numesc „biserică”. Măcar fiţi cinstit şi recunoaşteţi deschis că sunt mulţi, cu siguranţă mai mulţi decât cei trecuţi la agnosticism/ateism din rândurile lor. Oare asta nu e la fel de trist?
Personal, am ieşit din orice biserică pentru că vreau mai mult de la viaţa mea spirituală. Şi dacă se poate, aş vrea ca unde sunt eu, să fie mulţi, „afară de lanţurile” singurătăţii castelului Wartburg.[/quote]
Din păcate, o mare parte nu îmbrățișează în mod neapărat o viziune, ci sunt pur-și-simplu indiferenți și ignoranți la profunzimea acestor aspecte… Și cred că acesta e cel mai rău lucru…
Noi nu ştim nimic despre şansele cuiva de a vedea cerul sau nu. Noroc că nu depinde de judecata noastră asta, că altfel …Însă e clar că cineva care începe să pună la îndoială totul, chiar şi puterea lui DUmnezeu, a pierdut din start nu numai cerul, dar şi posibilitatea unor experienţe uimitoare cu El aici jos, pe pământ.
Putem fi mai deştepţi decât Scriptura( cel puţin din pcunt de vedere ştiinţific, dacă mă iau după titlul articolului, de ex) dar niciodată nu vom putea fi mai deştepţi decât esenţa mesajului ei: că noi nu suntem decât nişte păcătoşi care avem nevoie disperată după un Mântuitor. Că suntem minusculi în raport cu neprihănirea şi imensitatea Lui.
Din păcate, ceea ce face aplecarea prea insistentă asupra ştiinţei şi filozofiei omeneşti este să conducă omul la aroganţă, uitând cine este de fapt: ţărână. Echilibrul acela dat de Duhul Sfânt pentru a şti să discerni unde se află adevărul lipseşte unui număr prea mare dintre noi. Pentru că eu cred că adevărul ne este revelat în primul rând direct prin El, şi de-abia apoi prin biblie şi prin ştiinţă, exact în ordinea asta.
„Este un spectacol jalnic să vezi intelectuali şi tineri (ex-)adventişti, care au îmbrăţişat evoluţionismul (teist) şi sunt în drum spre soluţia consecventă, ateismul.”
…Este, de acord. Dar este un spectacol la fel de jalnic să vezi pretutindeni prin biserici prea mulţi tineri care îmbrăţişează o înţelegere literală, mecanică,învechită a bibliei şi sunt deja ajunşi în bigotism, intoleranţă, şi formalism religios. Viaţa spirituală se reduce doar la vizita, o dată pe săptămână, a unei clădiri cu patru pereţi pe care o numesc „biserică”. Măcar fiţi cinstit şi recunoaşteţi deschis că sunt mulţi, cu siguranţă mai mulţi decât cei trecuţi la agnosticism/ateism din rândurile lor. Oare asta nu e la fel de trist?
Personal, am ieşit din orice biserică pentru că vreau mai mult de la viaţa mea spirituală. Şi dacă se poate, aş vrea ca unde sunt eu, să fie mulţi, „afară de lanţurile” singurătăţii castelului Wartburg.